Juhlapukeutuminen

Juhlapukeutuminen

Yleisesti hyväksyttyjen pukeutumissääntöjen tunteminen auttaa valitsemaan oikean asukokonaisuuden tilaisuuksiin, joiden asutoivomus on esitetty kutsukortissa, tai joissa on virallinen pukeutumisohjeistus. Pukeutumisetikettiä ei ole pakko noudattaa, mutta tyylikäs sääntöjen rikkominen edellyttää etiketin tuntemista. Täytyy silti muistaa, että juhlava, huoliteltu pukeutuminen ja olemus on kohteliaisuus juhlan järjestäjälle.

Frakki

frakki

Frakki on miesten arvokkain ja muodollisin juhlapuku. Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esimerkiksi linnanjuhlissa. Frakkia käytetään klo 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Häät, akateemiset tai diplomaattien juhlat ovat tilaisuuksia, joissa frakkia voi kuitenkin käyttää myös päivällä.

Frakkiin kuuluu musta hännystakki, jossa on silkkiset kauluskäänteet. Housuissa on sivusaumojen kohdalla silkkinauhat. Siipikauluksisessa paidassa on puuvillapikeellä koristeltu edusta, ja se suljetaan helmiäisnapein. Hihoissa on tuplamansetit ja juhlavat kalvosinnapit. Liivi on yleensä valmistettu valkoisesta puuvillapikeestä, määrätynlaisissa tilanteissa käytetään kuitenkin mustaa liiviä. Solmuke (itsesidottava) ja taskuliina ovat valkoisia (suurten kunniamerkkien kanssa ei taskuliinaa käytetä). Pukeutumisen täydentävät mustat kiiltonahkakengät ja pitkävartiset mustat silkkisukat. Päällysvaatteena käytetään mustaa, tummansinistä tai -harmaata ulsteria, joka peittää takin liepeet. Vaihtoehtona musta viitta, jossa valkoinen vuori. Päällystakin alla käytetään valkoista silkkistä kaulahuivia. Tyylikkäimmillään kokonaisuus on mustan silinterihatun ja valkoisten käsineiden kanssa.

Huom. rannekelloa ei käytetä. Kunniamerkit niihin sopivissa tilaisuuksissa.

Smokki

TURO-TAILOR-SMOKKI-1-rm1024x1024

Smokki on iltapuku, jota käytetään klo 18.00 jälkeen päivällisillä, illallisilla, teatterin tai oopperan ensi-illoissa, sekä tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Perinteinen smokin väri on musta, mutta myös yönsininen sopii iltatilaisuuksiin.

Smokkitakissa on silkkiset kauluskäänteet. Kaulus on perinteisesti joko shaali- tai pystykaulus. Kaksirivinen takki on hieman muodollisempi vaihtoehto, ja sitä pidetään aina napitettuna. Yksirivisessä takissa on vain yksi nappi. Housuissa on sivusaumojen kohdalla silkkinauhat. Etiketin mukaan paita on valkoinen, kaulus on klassista turndown-mallia ja hihoissa on ranskalaiset kalvosimet sekä kalvosinnapit. Paidan etumuksessa on useimmiten laskokset, mutta se voi olla myös sileä, piilonapituksella tai helmiäisnapeilla. Myös siipikaulus on suosittu vaihtoehto. Kaksirivinen takki peittää vyötärön, mutta yksinappisen kanssa käytetään joko smokkivyötä (cummerbund) tai -liiviä. Liivi on joko samaa kangasta kuin takki, tai silkkisenä vastaa takin kauluksia. Smokkivyö on yleisesti musta, kuten myös solmuke. Taskuliina on valkoinen, silkkiä tai pellavaa. Jos kuitenkin haluaa käyttää väriä, tulisi kaikkien asusteiden olla saman värisiä. Sukat ovat mustat ja pitkävartiset. Suomessa käytetään yleisimmin mustia kiiltonahkakenkiä, mutta hyvin kiillotetut mustat nahkaiset juhlakengät ovat myös oiva valinta. Päällysvaatteena käytetään mustaa, tummansinistä tai -harmaata ulsteria tai trenssiä. Takin alla valkoinen silkkinen kaulaliina, päässä musta lierihattu ja kädessä valkoiset käsineet.

Huom. rannekelloa ei mielellään käytetä, mutta pieni pukukello sallitaan. Pienoiskunniamerkkejä voidaan käyttää, jos kutsussa on niistä erikseen maininta.

Tumma puku

black-suit

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Se korvaa myös frakin.

Käsite tumma puku tarkoittaa mustaa, tummansinistä tai -harmaata pukua. Kangas voi olla hillitysti raidallinen, mutta ei liituraitainen. Kun pukukoodina on tumma puku, paras vaihtoehto on valkoinen, sileä puuvillapaita kaksinkertaisilla kalvosimilla. Solmiovalinta on hopean- tai helmenharmaa, sileä tai kuviollisena erittäin hillitty. Hautajaisissa musta tai tumman sävyinen. Taskuliina on valkoinen taskusta pilkistävä viiva. Mikäli puvun kanssa käytetään arvomerkkejä, taskuliina jätetään pois. Sukat ovat pitkät, mustat tai tumman puvun sävyiset. Hautajaisissa kuitenkin mustat. Kengät ovat mustaa nahkaa, nauhalliset ja koristelemattomat. Päällystakkina käytetään mustaa, tummansinistä tai -harmaata ulsteria tai trenssiä. Kaulahuivi on yksivärinen tai hillitysti kuvioitu. Hautajaisissa valkoinen. Päähineeksi sopii musta tummansininen tai -harmaa huopahattu. Käsineiksi valitaan siistit mustat tai harmaat nahkahansikkaat. Hautajaisissa aina mustat.

Businesspukeutuminen

Businesspukeutuminen

Businesspukeutumisessa tärkein piirre on sen sopivuus työpaikan yleiseen luonteeseen. Kiinnittämällä huomiota asukokonaisuuteesi ja muuhun ulkonäköösi annat itsestäsi luotettavan kuvan – niin esimiehellesi kuin asiakkaillesi.

Business formal

turo business

Pukeutumisen lähtökohtana on puku. Varmin valinta on klassinen, tumma ja yksirivinen. Arkikäyttöön tuleva puku kannattaa valita mahdollisimman kestävästä ja laadukkaasta kankaasta. Paidan väriksi sopii parhaiten hillityt ja vaaleat sävyt. Solmio voi tällöin olla näyttävämpi. Jos solmio on yksivärinen, voi paita olla raidallinen tai hillitysti ruudullinen. Viimeistellyssä kokonaisuudessa on huolella valittu taskuliina. Metallisten asusteiden tulisi olla saman sävyisiä esim. solmioneula, kello, vyönsolki ja mahdolliset kalvosinnapit. Jalkineet ovat siistit, nahkaiset, mustat tai ruskeat nauhakengät. Vyö on kenkien kanssa saman sävyistä nahkaa.

Business casual

turotailor-puvut

Tämän tyyppinen pukeutuminen on yleistä esimerkiksi toimistoympäristössä. Business casual on tyylinä siisti ja edustava, mutta kokonaisuus on silti huoleton. Työympäristö määrittelee kuitenkin lopullisen tyylin. Rento irtotakki vai laadukas neule, suorat housut vai puuvillahousut? Kauluspaita voi olla värillinen ja/tai kuvioitu, solmiolla tai ilman. Jalassa siistit nahkakengät.

Laatuun ja toimivuuteen kannattaa kuitenkin panostaa, onhan kyseessä vaate, jonka täytyy pysyä siistinä koko päivän. Muistathan, että säännöllinen ja oikeanlainen huolto pidentää vaatteen käyttöikää.

Smart casual

klubitakki

Smart casual ei lukeudu virallisiin pukeutumiskoodeihin. Perussääntönä on, että se tarkoittaa hienostunutta arkipukeutumista, ei siis aivan rentoa. Koska yksiselitteisiä sääntöjä tai ohjeita ei ole, kannattaa vaatetus miettiä mm. tilaisuuden ja paikan mukaan. Onko kyseessä esimerkiksi perhejuhla, työpaikkahaastattelu tai jonkin ammattiryhmän tilaisuus? Tulisiko kokonaisuuden olla kuitenkin tasokasta, vai voisiko pukeutuminen olla hieman epävirallisempaa tai jopa rentoa ja siistiä? Smart casual pukukoodi antaa paljon vapautta pukeutumiseen, mutta tuo myös vastuuta, sillä vaarana on yli- tai alipukeutuminen. Hienoinen ylipukeutuminen ei kuitenkaan ole niin iso virhe, kuin alipukeutuminen.

Tasokas smart casual: Harmaa, musta tai tummansininen arkipuku, hillitty kauluspaita ja siistit nahkakengät. Solmion voi jättää pois, eikä ylintä nappia tarvitse napittaa.

Epävirallinen smart casual: Arkipuku, myös vaaleammat sävyt käy. Puvulle vielä hieman arkisempi vaihtoehto on yhdistelmäpuku eli eriväristen irtotakkien ja prässihousujen yhdistely. Paidaksi kauluspaita, joka voi olla jo hieman värikkäämpi ja jalkaan siistit nahkakengät.

Rento smart casual: Tämän tyyppinen pukeutuminen on jo melko vapaata. Irtotakki tai neule, kauluspaita (myös lyhythihainen käy) tai pikeepaita, prässi tai puuvillahousut. Vaihtoehtoja on monia. Farkkupukeutumista kannattaa kuitenkin välttää, jos ei ole täysin varma, onko se tilaisuuteen sopivaa.